Шумни повдигачи, пулове, клапани

БГдиагностика - Шум и тракане на хидравличните регулатори на топлинната хлабина (повдигачи, пулове) при автомобилните клапани.

Реших да напиша няколко реда по този казус, за да знаят автомобилистите на какво се дължи и как се отстранява този неприятен проблем. За да разберем по-добре на какво се дължи този неприятен тракащ шум на клапаните е добре да разгледаме разрезната схема на едно такова хидравлично устройство и да се уведомим, как точно функционира.

povdigach

 

povdigach2

Както е видно на схемата, маслото постъпва през отвора и запълва тялото на компенсатора, който по-надолу ще наричаме повдигач. Под действието на налягането осигурено от маслената помпа, малката вътрешна пружинка се свива, съчменият клапан се отваря и навлиза двигателно масло в камерата за високо налягане и буталцето се придвижва надолу и подпира клапана, като по този начин обира температурната хлабина на клапана. При натиск на клапана съчмата затваря отвора и маслото не може да се върне обратно. Няма да задълбаваме повече в принципа на работа на повдигача и ще наблегнем на диагностицираето на неговата функционалност.

Има няколко вида неизправности, които могат да възникнат с повдигачите и по-надолу ще ги разгледаме по-детайлно:

НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПОВРЕДЯТ ВСИЧКИ ПОВДИГАЧИ ЕДНОВРЕМЕННО!

1. При запалване на студен двигател 1 или два повдигача изтракват за малко и след около 10, 20 секунди утихват и повече не тракат - дължи се на замърсени с нагар повдигачи или дефектирало съчмено клапанче. Ако повдигача е отваряем може да се почисти добре, ако това не реши проблема дефектните се заменят с нови.

2. При запалване но не веднага а след около 3 до 5 секунди всички повдигачи започват да тракат по следният начин: При повишаване на оборотите до към 2-3000 шума отслабва но при отнемане на педала и преминаване към празен ход шума е доста по-силен. Утихват след около 15 мин. работа на двигателя при 2-3000 оборота. Това е един от най-неприятните дефекти и се дължи на дизайна на самите повдигачи и мазителната система. Като цяло не е вредно за двигателя и може да се кара така, дразнещо е само потракването докато загрее двигателя. Сигурно се питате на какво се дължи?

Дължи се на попадане на въздух в камерата за високо налягане на повдигача, така нареченото аериране на маслото. Ефекта на аериране на маслото е много сложен и няма да го описваме подробно тук. Трябва да се знае, че чукането започва при износване на двигателя и мазилната му система и може да се появаи още при 35-40 000 км пробег или по-късно, което зависи от качеството на маслото и режима на експлоатация на двигателя. Като цяло проблема е с дизайна на повдигачите и мазителната система и поради тази причина бяха обявени 3-4 патента за премахване на този ефект преди 3-4 години. По-новите модели двигатели нямат тази болест. Ремонта е сложен и скъп и изисква подмяна на главата, повдигачите и маслената помпа (няма гаранция, че няма да се появи пак след известно време.

3. Един или два повдигача чукат и при загрят двигател - причина задръстени или износени повдигачи. Ако са отваряеми се почистват, ако не помогне се заменят с нови.

4. Всички повдигачи чукат при повишаване на оборотите - причина ниско или високо ниво на маслото, неподходящ маслен филтър или ниско налягане на маслото.

5. Как да разберем, кой е дефектният повдигач? При натиск с ръка в посока отваряне или свиване на повдигача не би трябвало да можете да го помръднете. Ако се свива или разпъва чрез услието на ръцете ви, значи е или замърсен или клапанчето е износено и трябва да го замените с нов.

Дано съм помогнал на някой, бъдете здрави!

БГдиагностика - София.

 
Нагоре