ДИАГНОСТИКА НА АВТОМОБИЛИ

ЗАДЪЛБОЧЕН АНАЛИЗ НА ВСИЧКИ АВТОМОБИЛНИ СИСТЕМИ НА OEM НИВО

БГдиагностика София

diagnostika

 

Пълната и задълбочена компютърна диагностика на автомобила включва:

  • Проверяване за неизправности и грешки на всички налични системи (пример: Мерседес има 25 и повече на брой контролера).
  • Диагностичен рапорт. ПРИМЕР виж ТУК.
  • Изчистване на запаметените грешки в EEPROM паметта.
  • Тест на вакуните линии или охладителната система (ако се налага).
  • Измерване на компресия при бензинови двигатели (ако е необходимо).
  • Тестване на колата - няколко километра градско и няколко километра извънградско.(Прави се за да се предотврати заблудата от изключване на конектори при опит за установяване на проблема и елиминиране на стари грешки в системата, които са вече отстранени, но не са нулирани)
  • Повторна проверка на всички системи за грешки и неизправности.
  • Анализ на информацията, справка за даденият проблем в ръководството за ремонт на автомобила и сервизните бюлетини на марката.
  • Локализиране на дефекта (ако това не изисква сериозно разглобяване на даден агрегат).

Времето необходимо за извършване на горе споменатите процедури зависи от автомобила и проблемите му.(обикновено от 1 до 2 часа.)


Относно диагностиката на автомобили - методи и похвати.

В един съвременен автомобил 90% от системите се управляват от автомобилни компютри (контролери). Някои автомобили имат по 25 и повече компютърни контролера, които постоянно извършват диагностика на системите в автомобила и събират данни спомагащи за ранно диагностициране на проблемите. В общи линии всичко работи така: Представете си 10 автомобилни компютъра в мрежа, всеки от тях се грижи за работата и диагностиката на някоя система от вашата кола. Тези така наречени контролни модули (специализирани автомобилни компютри) управляват системата и събират диагностична информация относно състоянието и. Тази информация се предоставя във формата на DTC грешки, живи данни (данни в реално време) и тестване функционалността на изпълнителните компоненти. На базата на тези грешки, данни и тестове с помощта автодиагностичен скенер, може точно да се диагностицират работоспособността и дефектите на дадена система. Когато се съмнявате, че нещо във вашата кола не е както трябва, най-добрият начин да разберете какъв е проблема, е да подложите автомобилът си на автомобилна диагностика. Производителите съветват на всеки 15 000 километра в рамките на заложеното техническо обслужване да се извършва пълна автодиагностика на автомобила. Или иначе казано: Вашата кола сама може да каже какво и къде я боли, само трябва да я заведете на "доктор" (автомобилен диагностичен център). За автомобилните ентусиасти съществуват специализирани USB към OBD адаптери (кабели), които се свързват с персонален компютър и извършват автодиагностика на автомобила ви. Тези така наречени "кабели", работят обикновено с една марка или група автомобили. Някои от тях са с високо качество и надеждност, други по-евтини китайски реплики не са. Използването на тези адаптери на атрактивни цени от по 50-100 лева крие някои рискове: При некачествен адаптер може да повредите някоя система във вашият автомобил. Някои адаптери предлагат разширени функции за конфигуриране на автомобилните системи (при незнание на материята, може сериозно да объркате някоя система и даже да я направите неработоспособна). Поради специфичността на нашата нация, хората първо се опитват сами да си разрешат проблемите и след това се обръщат за специализирана помощ. Започват да изключват букси и да бърникат двигателя докато нещата станат по-зле, опитват се да почистват лесно разрушими части като дебитомери, сипват разни добавки в маслата и горивото, спрейове и прочие. Започва се една смяна на части, на принципа, ако не е това ще е другото. В повечето случаи, този подход към автомобилите завършва със 2-ва до 3-ри пъти по-скъп ремонт и загуба на много време, пари и нерви. Много е важно автомобилния диагностик не само да притежава необходимото оборудване, а и да може да работи ефективно с него. Всеки може да си купи фотоапарат или скалпел, но това не го прави фотограф или хирург нали така?

Безплатен наръчник за автомобилна диагностика на Български език.
Учебник / наръчник за диагностика и употреба на диагностични скенери LAUNCH (PRO серия)

БГдиагностика - София.

 
Нагоре