БГдиагностика - ГРЕШКИ ДОПУСКАНИ ПРИ МОНТАЖА НА ГАЗОВ ИНЖЕКЦИОН НА АВТОМОБИЛИ С МОЩНОСТ НАД 150 КОНСКИ СИЛИ.

Реших да напиша тази препоръка с цел да помогна за отстраняване на някои много често допускани грешки при монтажите на газов инжекцион у нас.

Написаното се отнася предимно за автомобили с мощност над 150 конски сили и двигатели с принудително пълнене (турбо) или (компресор).

  1. Неподходящ мултиклапан (сонда, нивомер).
  2. Неподходящи тръби.
  3. Неподходящи газови клапани.
  4. Неподходящи инжектори.

Повечето колеги слагат най-евтините турски сонди с марки "MIMGAS" , "FERONI" и други подобни. Тези сонди са с отвор на газовия клапан 2,5-2,7 милиметра. Този диаметър не може да осигури необходимият дебит на газ при максимално натоварване на мощните двигатели! Друг недостатък на тези сонди е техния инертен клапан, който се задейства много по-рано от необходимото или дефектира често, което пак води до недостиг на газ към изпарителя.

За двигатели с мощност над 150 конски сили, отвора на газовите клапани този на мултиклапана (сондата) и този на изпарителя трябва да бъде 5 милиметра. Примерни сонда и клапан с тези параметри са показани на снимките долу:

OMB HP

alfea-bfc

Друга често срещана грешка е монтаж на 6 милиметрови тръби за захранване с газ. Вътрешният диаметър на тръбата е 3,7 милиметра, което обезсмисля 5 милиметровият отвор на мултиклапана(сондата). Когато монтажа е с термопластични тръби FARO-COMPACT, щуцерите им(6mm) са с 3 до 3,5 милиметрови отвори. От там също се ограничава дебита на газ! Грешка може да бъде допусната и с монтаж на 8 милиметра FARO-COMPACT ТРЪБА, при нея отвора на щуцера е 3,9 милиметра. Най добрият вариант е стандартна медна тръба 8 милиметрова с вътрешен отвор 5,5 милиметра или термопластична тръба FARO-STANDART 8-милиметрова с вътрешен размер на щуцера 5 милиметра. Трябва задължително да се обърне внимание на всички щуцери, връзки и клапани да бъдат с вътрешен диаметър не по-малък от 4,5 - 5 милиметра, за да се осигури необходимия дебит на газ към мощния изпарител.

Друг проблем при сондите MIMGAS и FERONI е техния инертен клапан, който сработва при рязко подаване на газ и ограничава дебита на газ към изпарителя. Често се наблюдава следният ефект: След около година употреба инертният клапан сработва ненужно (дефектира) и ограничава дебита на газ. Доста колеги предвидливо го демонтират, което разрешава проблема с ограничаването, но опасността от пожар при катастрофа и скъсване на тръбата е значително по-голяма! За да си спестите много главоболия, просто използвайте усилени сонди и клапани от реномирани производители. Под усилена сонда и клапан се има предвид да са с 5 милиметрови отвори на клапаните.

Когато един мощен двигател се натовари и горивната смес се обедни в този режим, поради горе описаните фактори може да се повредят клапаните и техните легла. Усеща се чувствителна загуба на мощност, ненормална работа на автоматичните скоростни кутии, светване на чек индикатора и т.н.

Друга грешка е използване на неподходящи инжектори за турбо и компресорни двигатели. Всички сме запознати с рейките тип IG1. Повечето такива рейки са с меки пружинки и отварят клапаните при силно надуване на турбината или компресора. Видео с тест за налягане на подобна газова рейка можете да видите на линка отдолу.

Тест на газови инжектори тип IG1.

БГдиагностика - София.


 
Нагоре