Колата ми пали трудно на бензин сутрин, при подаване на газ глъхне и не поема.

Защо се наблюдава този феномен при бензиновите двигатели работещи на газ?

Причините за това поведение, могат да бъдат различни и в това писание ще се постараем да ги обхванем всичките.

Сценарий 1. Проблема се появява непосредствено след монтиране на газовата уредба. В този слуачй се касае за неправилни адаптации на бензиновия компютър вседствие на неправилна смес при работа на газ. Може да се дължи на лоша конфигурация на газовата уредба, неправилна настройка след монтажа, дефектен компонент на ГИ или несъвместим клас компютър на газта.

Сценарий 2. Проблема се появава след приблизително година употреба на газовата уредба. В този случай причините са:

Запушване на бензиновите инжектори от каране само на газ или промяна налягането на редуктора поради качеството му или друга причина.

Сценарий 3. Проблема се появява няколко години след монтирането на газта. В този случай освен запушените инжектори може да се заподозрат и изпълнителните устройства при газовия инжекцион, а именно редуктора и инжекторите. Живота на редукторите рядко надхвърля 5 години поради конструктивните им особености. Инжекторите от по-нисък клас също имат живот около 60 000 км. Висок клас инжектори могат надхвърлят с лекота 100 хиляди км.

Сценарий 4. Възвартния клапан на бензиновата система, който обикновено е вграден в бензиновата помпа не си върши работата и бензина бавно се връща в резервоара заради гравитацията. Този сценарий се разпознава много лесно. При него колата пали по-трудно, но когато запали работи гладко и при подаване на газ не забива предницата и не глъхне и гасне. При горните 3-ри сценария се получава това гаснене или глъхнене при натискане педала за газта.

Сценарий 5. Изпускателните клапани са се набили в леглата си. Случва се по две причини или двигателя не е подходящ за работа на газ или горивната смес на газ е била бедна и е карано с бедна смес доста дълго време, което от своя старана води до повишаване на температурата в горивната камера и повреда на леглата и клапаните.

Сценарий 6. Бензин Е10 срок на годност 6 месеца при 20 градуса, 3 месеца при 30 градуса и 2 месеца в автомобилен резервоар. Ако колата ви е конвертирана на газ, зареждайте по-често  малки количества бензин.

Какво трябва да се направи за да не се получава така:

  1. На всеки 3000 км изминати на газ трябва да се изминават поне 300 км. непрекъснато каране на бензин. Тази препоръка е записана в ISO стандарта за двугоривни автомобили и е превенция против запушване на бензиновата система.
  2. Не дръжте бензиновия резервоар пълен до горе освен ако не се налага. Бензина е летлив, а както знаете резервоара има вентилация и тя работи дори когато шофирате на газ, което кара бензина да изветрява и това влошава свойствата му и предразполага към отлагане на по-тежките фракции по горивната система.
  3. На всеки 10000 км правете диагностика и профилактика на газовата система, поради факта, че живота на редукторите и инжекторите не е толкова дълъг, както живота на бензиновата система.
  4. Не слагайте газ на двигатели за които се знае, че не понасят добре газта.

Много е важно правилно да се диагностицира проблема за да не попаднете в един омагьосан кръг и да се чудите какво да смените. Тъй като в повечето случаи проблема е комплексен и не е само в бензиновата или само в газовата горивна система.

Както забелязвате не съм писал никъде за почистване на инжекторите с ултразвук. Съвременните бензинови инжектори са толкова крехки и прецизни устройста, че доста често ултразвука може да разбие иглата и леглото или да доведе до по-лоши резултати, от преди почистването. Има професионални стендове, които при почистване с ултразвук държат иглите отворени за да не се разбиват, но понякога дори с такова оборудване резултатите не са желаните, заради крехкостта и степента на замърсяване на инжектора. Ако се налага почистване на бензиновата система има някои почистващи добавки за бензин, които вършат работа, ако инжектора не е прекалено затлачен или повреден. Няма да споменавам марки за да не си помисли някой, че правя реклама. Ако някой се интересува попитайте ще ви препоръчам (не ги продавам аз). Трябва да се отбележи, че 95% от добавките на нашия пазар или не помагат или имат пренебрежим плацебо ефект. Пиша плацебо поради факта, че двигателя не работи по-добре заради добавката, а заради това, че сте го покарали по-продължително време на бензин.

БЕНЗИН VS ГАЗ?

Автомобили на които не е желателно да се монтира газ.

Ако искате да добавите нещо или да попитате нещо, не се притеснявайте да ми позвъните или да ми пишете. Дано съм помогнал на някой.

Желая на всички приятно и безаварийно шофиране. Останете със здраве!

 
Нагоре